Duurzaam kamperen

Doen we samen

Duurzaam kamperen op camping De Wâldsang

Tijden veranderen en wij veranderen mee. Waar vroeger de focus lag op louter groei, verschuift deze de afgelopen jaren naar duurzame groei en duurzaam kamperen. Hierin ligt volgens ons een verantwoordelijkheid voor bedrijven, waaronder ook campings.

Graag vertellen wij hoe wij als De Wâldsang willen bijdragen aan het verbeteren van het milieu en het verduurzamen van ons bedrijf.

Bijdrage duurzaamheid Camping De Wâldsang

Onze nieuwste aanwinst: de 100% elektrische maaimachine

Vanaf het voorjaar in 2020, maaien wij het gras met een 100% elektrische maaimachine. Een elektrische maaier past precies in onze duurzame bedrijfsvoering. Er is geen CO2-uitstoot meer en naast een schone omgeving voor onze gasten is de machine ook veel stiller dan traditionele maaimachines. Het dak van de maaimachine is uitgerust met een zonnepaneel.

Zonnepanelen

In het najaar van 2019 zijn er 60 zonnepanelen op het dak van De Kienstobbe geplaatst. Deze panelen leveren circa 15.000 kWh elektra op. Dit is uiteraard niet genoeg om de hele camping van elektriciteit te voorzien. Engie levert ons duurzame groene elektriciteit die voor 100% is opgewekt met behulp van waterkrachtcentrales. Bij de opwekking van groene elektriciteit worden geen milieubelastende fossiele brandstoffen gebruikt en komen nauwelijks vervuilende stoffen vrij.

Nieuw op De Wâldsang: laad uw auto eenvoudig op met uw tankpas of via de ParkAndPower-app!

Elektrisch vervoer

Erg blij zijn wij met de ‘Elec’! Voor de kleine klussen kunnen we nu de luidruchtige trekker in de loods laten staan. Door deze toevoeging zorgen we ervoor dat u de vogels nog beter hoort fluiten. Naast de rust die een elektrisch voertuig met zich meebrengt, verbruiken we ook minder diesel. Duurzaam en meer rust, daar gaan we voor!

Heatpipes: glycol voor het warme water

De oude verlichting in de toiletgebouwen is vervangen door LED lampen met bewegingsmelders en er zijn 180 heatpipes op de daken geïnstalleerd om het water van onze toiletgebouwen te verwarmen. Op deze manier maken we optimaal gebruik van zonne-energie. Met de zonkracht in maart werd op 1 dag het water in de boiler verwarmd tot 84,5 graden Celsius. Ook op gebied van schoonmaak zetten we stappen. Ruim 90% van onze schoonmaakmiddelen zijn vervangen door biologisch afbreekbare alternatieven.

Groenvoorziening en horeca

Groenonderhoud: voor rust en brandstofbeperking

Een groot deel van onze groenonderhoud-apparatuur is inmiddels vervangen door elektrische versies. Dit heeft 2 grote voordelen: de eerste is dat ze een stuk stiller zijn en uit is uit; stationair de motor laten draaien is verleden tijd. Het 2e voordeel is dat de nieuwe machines op accu’s werken, waardoor ons verbruik van fossiele brandstoffen verminderd. Helaas is de technologie nog niet zover dat al onze machines op elektriciteit kunnen draaien, maar wie weet wat de toekomst ons nog brengt.

Horeca: fairtrade en minder gasverbruik

Ons grand café is verrijkt met een houtkachel. Naast de warme en huiskamerachtige sfeer die het met zich meebrengt, bespaart dit natuurlijk ook op de verwarming die anders gas verstookt.

In de Big Snack zijn we overgestapt op frituurvet van Oliehoorn met een ‘Green Palm’ keurmerk, met 100% natuurlijke ingrediënten. In dit frituurvet zit enkel palmolie verwerkt die op een duurzame manier is verkregen. In De Kienstobbe serveren we bij de koffie fairtrade suiker en biologische koffiemelk.

Glyfosaat: proefterrein voor een beter alternatief

Wij maken geen gebruik meer van glyfosaat-bevattende middelen voor onze onkruidbestrijding. Wij werken samen met RECRON en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu om tot een duurzaam alternatief te komen. Wij hebben een afvaardiging mogen ontvangen van deze ‘Green Deal’ op onze camping en ons terrein beschikbaar gesteld voor een aantal proeven met milieuvriendelijkere gewasbescherming methoden. 

SEP-card systeem: milieu- en gastvriendelijker

Voorheen kreeg u 6 minuten lang warm water. Door het nieuwe SEP-card systeem, douchen onze gasten met een pas. De pas wordt tijdens het douchen in de lezer gehangen en het tegoed hierop telt langzaam af. Onze gasten douchen hierdoor bewuster. Dit systeem maakt het mogelijk langer te douchen als men dat wil, maar ook om even af te spoelen zonder de volle 6 minuten eronder te staan. Meer service-gericht, eerlijker en duurzamer. Voor toeristische gasten is dit ‘tegoed’ inbegrepen, seizoenkampeerders kunnen hier zelf een tegoed op zetten.