Natuurgebieden

Rondom Bakkeveen

De Slotplaats

De wandelroute van De Slotplaats (op letterlijk een steenworp afstand van De Wâldsang), leidt je door het dal van het Koningsdiep. Ontdek wat een Pingo ruïne is en hoe een Sterrenschans eruit heeft gezien! De Slotplaats is een natuurgebied met een grote variatie, wat het erg aantrekkelijk maakt voor een flinke wandeling.

Bekijk website

Het Mandefjild

Natuurgebied Mandefjild wordt beheerd door het Fryske Gea en is het eerste gebied wat deze natuurbeschermingsorganisatie onder zijn hoede kreeg. Er ligt een oude verdedigingswal uit de 15e eeuw. Tegenwoordig is er nog maar een kilometer over van deze linie, maar vroeger was deze veel langer. In dit boeiende gebied zijn tekenen gevonden van bewoning, van wel 13.000 jaar oud!

Bekijk website

Heide & duinen

Heide van Allardsoog
Deze uitgestrekte heidevelden zijn tijdens de bloeiperiode in augustus oogverblindend mooi. Over de heide loopt een oude middeleeuwse weg. Deze is door het intensieve gebruik uitgesleten tot op de leemlaag. 

Bakkeveenster duinen
Een zanderig gebied omzoomd met bomen. Op de zandvlakte staat een eik waarvan de wortels bloot zijn komen te liggen door de zandverstuivingen. Boven op een duin is het gebied met glooiende heideheuvels goed te zien. 

De Harmsdobbe

De Harmsdobbe is een Pingo Ruïne uit de laatste ijstijd. Een wat..? Juist. Een pingo is een bolvormige heuvel die ontstaat in een gebied met permafrost waardoor het uitzetten van bevroren grondwater een laag bevroren grond wordt op getild. Als het klimaat weer warmer wordt aan het einde van de ijstijd smelt dit water weer en ontstaat een krater of meer. De Harmsdobbe is hier een voorbeeld van. Bij Huis ter Heide in Esmeer (Norg) vindt u nog een prachtig exemplaar.